Login
+Follow
Login

När det skaver.

By billigtfriluftsliv on 2014.01.12 In Uncategorized

Det blev visst en bloggpaus på drygt en månad. Det var inget planerat men faktum är att jag känt mig ganska less på hela friluftslivsbranschen nu under ett par veckor och har helt enkelt inte velat skriva några inlägg om någon lågbudgetprodukt eller senaste utflykten ( har dock köpt en 60-litersrygga som jag nog kommer blogga om senare).

Anledningen till opeppen? Tja, det hela började faktiskt med Podcasten Färds femte avsnitt som behandlar normer i friluftslivet (lyssna gärna!). Jag kände igen mig så himla mycket i det som sades och kunde koppla väldigt mycket till delar av mina studier inom turism som handlar om exkludering, platsmarknadsföring och diskurser. Jag har tidigare stört mig på att det är vita, vältränade personer som får det största utrymmet i tidningar såsom Utemagasinet och Outside, men tänkt att de är en avspegling av de kommersiella krafterna som finns bakom, att de representerar de målgrupper som de vill kränga dyra prylar till (vilket inte gör det mer OK men mer förståerligt på något vis).

Men det är något som börjar skava rejält när Friluftsfrämjandet, vars motto är ”Friluftsliv för alla”, ändå väljer att låta vita heteropar eller kärnfamiljer representera deras organisation. Det är bara att klicka runt bland huvudrubrikerna på deras hemsida så ser man snart ett ganska tydligt mönster, likaså i den medlemstidning som ges ut. Sen vet jag efter lite googling att Friluftsfrämjandet visst ägnar sig åt exempelvis integrationsprojekt m.m men detta speglas verkligen inte i deras material. Och jag kan inte låta bli att bli lite förbannad över att en organisation som deklarerar att de är till för alla, ändå ägnar sig åt denna typ av exkludering i sitt material.

Jag tycker att podcasten Färd har öppnat för en väldigt nyttig debatt om vilket friluftslivsklimat vi har här i Sverige. Vilka normer återspeglas och vilka exkluderas i den bild som visas upp? Och framförallt, hur mycket får den kommersiella friluftsdiskursen sätta prägel på den icke-kommersiella?

Alla tips som behandlar vidare läsning ang normer och diskurser inom friluftslivet mottages tacksamt!

Må fint!

/Sofie

2 Responses to "När det skaver."

  Comments (2)

 1. Fredrik wrote:

  Kul att du gillade vårt försök att oss ann normdiskussionen. Många kommenterade kring det, på avsnittets post på sajten har vi samlat lite länkar till olika kommentarer (inkl din) http://www.xn--podcastenfrd-pcb.se/fard-5-friluftslivets-normer/

  • billigtfriluftsliv wrote:

   Tack för tips (och för citeringen), Fredrik! Verkligen ett intressant ämne med många bottnar.
   / Sofie

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Välkommen till Billigt Friluftsliv!

Det här är inte en blogg om veckolånga fjällvandringar, klätterresor till Italien eller tips om den hetaste outdoorkollektionen.

Jag heter Sofie och vill med den här bloggen berätta om hur man med små medel ändå kan ägna sig åt friluftsaktiviteter. Här presenteras inlägg om min egen vilja till frilufsande, trots att jag inte har någon direkt budget till detta att tala om, egen bil eller stora kunskaper i ämnet. Här kommer det även finnas lågbudgettips för den friluftsintresserade och inspirerande intervjuer med kunniga i ämnet.

Jag vill att friluftsliv ska kunna vara något för alla. Välkommen till mig!

+Follow
Kategorier

Login